kérdezz-felelnek...

Ha érdekel, hogy mit gondolnak bizonyos kérdésekről a magyar ritmikus gimnasztika válogatott tagjai, kérdezz bátran!
Kérdezhettek Annától, Szanditól, Fannitól, Mírától vagy a felnőtt csapat tagjaitól (a legördülő menüben tudsz választani).
Ha a felnőtt csapat tagai közül egy adott versenyzőtől szeretnél kérdezni, akkor a kérdés mellé írd a nevét!
A válaszokat hamarosan olvashatod az oldalon a "felelnek..." részben.
A kérdés előtti (+) jelre kattintva megjelenik a válasz.
 

Kérdezz!

Felelnek...

felnőtt csapat
Mennyi edzésetek van egy héten? A tartalékok is részt vesznek minden edzésen?

Ez nagyon változó! Egy-egy nagyobb verseny előtt többet, heti 6x8 órát edzünk, a kicsit nyugisabb időszakokban pedig "csak" heti 4-5x4-6 órát. A tartalékoknak is ott kell lenni minden edzésen, hiszen bármikor alakulhat úgy, hogy hirtelen be kell állnia a gyakorlatbaegy sérülés, vagy bármi más miatt.

Szandi
Hány órát lazítasz egy nap, hogy ennyire hajlékony vagy?

Nem szoktam annyira sokat lazítani, kisebb koromban lazítottam sokat. Akkor azért foglalkoztunk vele egy órát is, de most már szerencsére nincs szükség olyan sokra. Olyan 20 percet szoktam/unk lazítással tölteni.

Fanni
Ki a kedvenc tornászod? Van példaképed rg-sek közül?

Nehéz lenne egyet mondani, mert mindenkiben mást szeretek és tisztelek. De az elsők között van Soldatova, Anastasia Salos, az Averina ikrek, Kaho Minagawa és Neviana Vladinova.

Míra
Mi inspirálja a gyakorlataidat? Kedvenceim! Ki találja ki őket? Zenéket és a dresszt ki választja hozzá?

A koreográfiákat az edzőm, Deutsch-Lazsányi Erika csinálja, a zenéket viszont általában közösen találjuk. A dresszeket 2 nagyon ügyes varrónő álmodja meg. A zenénél, a gyakorlatnál és a ruháknál is nagyon fontos, hogy a személyiségemhez illőek legyenek, mindig ehhez mérten választjuk/alakítjuk őket.

felnőtt csapat
Milyen a hangulat az edzéseken? Nagy a szigor,vagy néha lehet kicsit lazulni is?

Minden edzésen másmilyen a hangulatunk! Van amikor frissebbek és jobb kedvűek vagyunk, de van amikor már nagyon monotonná válik a munka; Ilyenkor csak csináljuk a dolgunkat. Versenyidőszakban nagyon koncentrálnunk kell, de ezenkívül néha belefér egy kis lazulás.

Anna
Milyen volt életed első világbajnokságán versenyezni? Jobban izgultál, mint az előtte lévő versenyeken?

Én nagyon élveztem a világbajnokságot, és nagyon örülök hogy részt vehettem rajta. Az első 2 versenynapon jobban izgultam mint máskor, de utána valahogy már nem annyira.

Míra
Hogy tudod összeegyeztetni az edzéseidet a tanulással? Mennyit jársz iskolába?

Magántanulók vagyunk, mert sokszor edzünk délelőtt, illetve versenyidőszakban sokat vagyunk külföldön. Igyekszünk bejárni amikor tudunk. Sajnos nehezebb elsajátítani a tananyagot ha nem vagyunk ott az órákon, de szerencsére a tanárok nagyon segítőkészek.

Kori / felnőtt csapat
Hogyhogy idén a csapat mellett döntöttél? Nem szerettél egyénizni vagy jobban szerettél volna csapatozni?

Én szerencsés voltam,mert a junior éveim során az egyénit és a csapatot is ki tudtam próbálni. Az én személyiségemhez a csapat illik jobban, úgy gondolom a lányokkal együtt bármit elérhetünk.

Míra
Hány percet lazítasz egy lábra?

Nem tudnám pontosan megmondani, de összesen kb. 20 percet töltünk lazítással. A tornászokat célszerű kicsi korban kilazítani, amikor még nem olyan kötött a csontozat. Mi már többnyire csak szinten tartjuk a lazaságunkat, viszont 15-17 éves kor környéken kifejezetten kell figyelni, mert ilyenkor nagyon vissza lehet merevedni.

Fanni
Mennyit edzel egy nap átlagosan? És mikor eszel az edzések között?

Mióta végeztem a gimnáziumban, több időm van, így átlagosan napi 5-9 órát. Enni pedig akkor szoktam amikor van rá időm és energiám. Ha két edzés van, akkor a kettő közötti 30 perc szünetben.

Fanni
Én orosz származású vagyok vagyis orosz csak Magyarországon élek és születtem. A kérdésem az lenne, szerinted melyik orosz tornász a legjobb? Szerintem Arina Averina és Dina Averina!

Én mindegyik orosz tornászban mást szeretek. Az ikreknek a szertechikáját, Soldatovának a gyönyörű, lágy mozgását és az elemeit, Seleznevának az érettebb mozgását, Kuznetsevanak a szép szerkezelését imádom.